Sevärd animerad film del 2 - USA

Vuxna kan också kolla på tecknat. Några av mina absoluta favoritfilmer är just av det animerade slaget. En del riktar sig till barn, en del riktar sig till barn och vuxna, en del riktar sig enbart till vuxna. Här kommer andra delen i i mitt filmtipsande om tecknad film, och nu vänder vi oss mot massproducerande landet USA. Skall landet som gav oss Disney ha något annat att komma med när det kommer till animerad film? Självklart. Här följer mina favoriter från landet på andra sidan Atlanten.



Kan börja med en film som ni kan se eller tanka hem helt lagligt, om ni nu skulle vara sugna på att se film just i denna stund. Vill nämligen tipsa om indiefilmen Sita Sings the Blues från 2008. En film baserad på det indiska eposet Ramayana, snyggt och udda berättat av Nina Paley. Otroligt lärorik och härlig film som trots sina brister hamnar i topp på min lista bland amerikanska tecknade filmer. Gå in på sitasingstheblues.com för mer info om filmen. Här kan ni även streama och tanka hem den. Glöm heller inte bort att donera en slant eller köpa något merchendise om ni gillade filmen och känner att ni har råd.




Nästa film som jag vill tipsa om är en av mina absoluta favoritfilmer. En film baserad på Richard Adams (mest känd för watership down/den långa flykten) bok The Plague dogs. På svenska heter den Flykten mot frihet, och filmatisering från 1982 är den jag härmed vill delge mig utav. En film som jag anser vara mycket bättre än den mer populära Watership down från 1978. Båda filmerna osar dock av allvar, och Flykten mot Frihet är långt ifrån en barnfilm trots "talande" hundar. Det är mörker och svärta från första till sista bildrutan, inte bara genom de gråbleka animationerna utan också genom en deprimerande stämning och handling, en sorgsen historia som undviker att vara sentimental eller/och fånig.

I Flykten mot frihet får man följa två hundar; Rowf: en labrador blandning, och Snitter; en foxterrier, vilka är två av många hundar man utför hemska tester och experiment på i ett laboratorium i nordvästra England. Rowf får om och om igen simma tills han inte orkar längre och drunknar, för att sedan återupplivas. Medan man på Snitter gör omfattande expiriment på den lilla terrierns hjärna. Dessa två hundar lyckas fly med hopp om att deras nyfunna frihet skall föra något gott med sig. Men den bistra verkligheten är en annan.

Filmen skiljer sig en aning från boken, men fungerar mer än bra ändå. Och eftersom produktionslandet är USA så får filmen räknas som amerikansk även fast det är en film baserad på en brittisk roman.



Som South Park-fan så är det självklara tredje valet av sevärd animerad film från USA självklart deras (faktiskt) 2 långfilmer. Först då South Park: Bigger, Longer & Uncut från 1999 (var det verkligen så länge sedan) och South Park: Imaginationland  - the Movie från 2008, som är ett ihopklipp av de tre avsnitten om Imaginationland.

Finns inte så mycket mer att säga. Gillar man South park så gör man och då har man antagligen redan sett dessa. Om man inte gillar South Park så är det ingen idé att tipsa om dessa egentligen. Kände bara att de skulle få vara med på "listan".




Så det här med Disney. Visst finns det bra Disneyfilmer, men de behöver knappast någon närmare presentation. Hatar dock Lejonkungen och alla pixarfilmerna är sjukt överskattade, bara så ni vet.


Namn:
Kom ihåg mig?

Mail:

Blogg:

Kommentar:

Trackback